sâmbătă, 7 iulie 2012

Sa scriem corect românește!

Să scriem corect: cunoștință sau cunoștiință!

De multe ori observăm fie în discuțiile cu terți, fie în mass media, o reală problemă a scrierii acestui cuvânt: cunoștință.

De unde provine dificultatea aceasta scrierii corecte a acestui substantiv?


Corect se scrie cunoștință.

Explicatia gramaticală este simplă: substantivul ,,cunoștință" este derivat cu sufixul ,,-ință" de la cuvântul de bază, verbul ,,a cunoaște". Dat fiind că rădăcina cuvântului este ,,cunoșt-", iar sufixul ,,-ință", cuvântul derivat conțne un singur ,,i".

CONȘTIINȚĂ = cunoaștere; (la plural) totalitatea noțiunilor, ideilor, informațiilor pe care le are cineva într-un domeniu oarecare; persoana pe care vorbitorul o cunoaște.
Cauza greșelii ar putea consta în confuzia pe care mulți o fac cu substantivul ,,conștiință", neologism din francezul ,,conscience", echivalat în română prin ,,conștiință" în relație cu verbul ,,a ști". Termenul este format din prefixul ,,con-", rădăcina ,,ști" și sufixul ,,-ință".

O altă cauză a erorii de scriere ar putea fi confuzia pe care unii vorbitori o fac între sensurile celor două cuvinte. Nu de puține ori auzim că cineva și-a pierdut conștiința, când de fapt corect era să își piardă cunoștința.

CONȘTIINȚĂ = 1. Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă  pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. ◊ Conștiința socială = ansamblu de reprezentări, idei, concepții, cunoștințe, mentalități ale unei colectivități umane, care reflectă condițiile de existență ale acesteia, precum și psihologia socială a oamenilor. Conștiința de clasă = parte a conștiinței sociale care reflectă existența socială a unei clase determinate. 3. (în opoziție cu existența, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită.



Niciun comentariu: